Reklama
  • Środa, 29 maja 2013 (13:48)

    Składniki na 5 porcji: 2 jajka, 250-300 ml mleka, 13 dag mąki pszennej, sól, 2-3 łyżki drobnego cukru, 1 łyżka oleju do ciasta naleśnikowego+olej do smażenia, 10 dag dżemu truskawkowego lub marmolady truskawkowej, ozdoby z lukrecji lub czekolady (na różki), kuleczki lub gwiazdki cukiernicze (na oczy). Do dekoracji: listki mięty oraz kwiaty rumianku lub stokrotki.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 29 maja 2013 (13:48)

    Składniki na 20-25 sztuk: 15 dag orzechów włoskich, 1 białko, 15 dag cukru pudru + 3 łyżeczki do wysypania foremek, 20-25 okrągłych małych biszkoptów. Składniki na krem: 10 dag masła (lub serka mascarpone), 6 dag cukru pudru, 1 żółtko. Do dekoracji: 15 dag mlecznej czekolady, 2 łyżki białej polewy, 20-25 migdałów bez skórki, czerwone owoce kandyzowane, a w sezonie świeże, np. poziomki. Ponadto: prążkowane foremki w kształcie ula.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 29 maja 2013 (10:28)

    Składniki: 25 dag mąki pszennej, 6 łyżek cukru pudru, opakowanie cukru waniliowego, sól, pół łyżeczki skórki startej z cytryny, 3/4 kostki masła, 2 żółtka, 15 dag konfitury z róży, opakowanie białej polewy czekoladowej.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 29 maja 2013 (10:20)

    Mięciutkie, słodkie – po prostu pycha. Przepis przysłała Maria Koper z Koronowa.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 29 maja 2013 (10:20)

    Kiedyś zostałam poproszona o przygotowanie kolacji na zamówienie. Oto co zrobiłam na deser.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 29 maja 2013 (10:19)

    Składniki: 20 dag mąki, 1 łyżeczeka proszku do pieczenia, sól, jedno jajko, 6 dag brązowego cukru, 125 ml mleka, 6 dag masła, 20 dag truskawek. Kruszonka: 1 łyżka wiórków kokosowych, 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 23 maja 2013 (09:19)

    Składniki na 6 porcji: Na ciasto: 10 dag mąki, 10 żółtek, 1 łyżka spirytusu, 1 kg tłuszczu (np. planty lub smalcu), sól, 1 białko jaja kurzego, 3 łyżki gęstej śmietany, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Do dekoracji: cukier puder i cukier wanilinowy do posypania wisienki kandyzowane lub z przetworów.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 16 maja 2013 (09:32)

    Ciasto: półtorej szklanki pszennej mąki, 3 łyżki ciemnego kakao, niecała szklanka mąki krupczatki, niecała szklanka cukru pudru, 20 dag masła, 2 żółtka. Ponadto: pół litra śmietany kremówki, ulubione owoce, 2 opakowania zagęstnika do śmietany, pół szklanki cukru pudru, kilka kropli soku z cytryny. 1. Ciasto: mąki przesiej, dodaj cukier puder i kakao, połącz. Dodaj zimne masło, posiekaj. Dodaj żółtka, szybko zagnieć ciasto. Owiń w folię spożywczą, włóż na godzinę do lodó

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 16 maja 2013 (09:15)

    Najlepiej smakują na drugi dzień.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 14 maja 2013 (10:00)

    Składniki na 25-30 sztuk: 20 dag miękkiego masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki cukru wanilinowego, 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżeczka, barwniki spożywcze. Ponadto: papier do pieczenia, folia spożywcza do owinięcia ciasta.

    Czytaj więcej Komentarzy:0