Reklama
  • Czwartek, 23 maja 2013 (09:19)

    Składniki na 6 porcji: Na ciasto: 10 dag mąki, 10 żółtek, 1 łyżka spirytusu, 1 kg tłuszczu (np. planty lub smalcu), sól, 1 białko jaja kurzego, 3 łyżki gęstej śmietany, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Do dekoracji: cukier puder i cukier wanilinowy do posypania wisienki kandyzowane lub z przetworów.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 16 maja 2013 (09:32)

    Ciasto: półtorej szklanki pszennej mąki, 3 łyżki ciemnego kakao, niecała szklanka mąki krupczatki, niecała szklanka cukru pudru, 20 dag masła, 2 żółtka. Ponadto: pół litra śmietany kremówki, ulubione owoce, 2 opakowania zagęstnika do śmietany, pół szklanki cukru pudru, kilka kropli soku z cytryny. 1. Ciasto: mąki przesiej, dodaj cukier puder i kakao, połącz. Dodaj zimne masło, posiekaj. Dodaj żółtka, szybko zagnieć ciasto. Owiń w folię spożywczą, włóż na godzinę do lodó

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 16 maja 2013 (09:15)

    Najlepiej smakują na drugi dzień.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 14 maja 2013 (10:00)

    Składniki na 25-30 sztuk: 20 dag miękkiego masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki cukru wanilinowego, 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżeczka, barwniki spożywcze. Ponadto: papier do pieczenia, folia spożywcza do owinięcia ciasta.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 14 maja 2013 (10:00)

    Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, szklanka mleka pełnotłustego,szczypta soli, 2 łyżki cukru wanilinowego, 10 dag masła lub margaryny, 1 łyżka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki drobnego cukru, barwniki spożywcze. Składniki na lukier i dekorację: 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, kolorowe wiórki do posypania.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 13 maja 2013 (14:33)

    Składniki na 12 porcji: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 15 dag masła, 1 szklanka mleka, 1 szklanka mielonych orzechów laskowych, 10 dag suszonych fig, 5 jaje, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka orzechów laskowych.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 13 maja 2013 (14:31)

    Składniki: 2 łyżki łyżki kawy rozpuszczalnej, po 10 dag biszkoptów i herbatników, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 25 dag serka mascarpone, 10 dag serka waniliowego, 4 łyżki likieru amaretto, gorzkie kakao.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 8 maja 2013 (14:21)

    Składniki na 15 porcji: 30 dag mąki, 5 dag cukru, sól, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 100 ml oleju, 200 ml mleka, 6-7 łyżek dżemu truskawkowego, 15 sztuk wkładów do formy (papilotek). Lukier: 1 białko, 10 dag cukru pudru. 1. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek, cukier i szczyptę soli. W drugiej misce wymieszać składniki mokre (bez dżemu). Połączyć ze sobą zawartość obu naczyń, wymieszać. 2. Gotowym ciastem wypełniać formę na muffinki, wyłożoną

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 8 maja 2013 (14:21)

    Składniki na 12 porcji: Składniki suche: 30 dag mąki, 1 łyżka proszku do pieczenia, 10 dag cukru, sól. Składniki mokre: 2 jajka, 250 ml mleka, 6 łyżek oleju lub 10 dag roztopionego masła, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 12 sztuk wkładów do formy (papierowych papilotek), 2 łyżki kakao. 1. W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodać szczyptę soli. W drugim naczyniu połączyć składniki mokre: jajka, mleko, olej

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 6 maja 2013 (10:03)

    Kruche, delikatne, pięknie udekorowane…Idealne do pogawędki przy kawie i herbacie!

    Czytaj więcej Komentarzy:3