Reklama
  • Środa, 24 kwietnia 2013 (15:53)

    Ciasto na muffinki nie musi być gładkie – składniki mieszaj krótko.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 24 kwietnia 2013 (15:52)

    Ciasto: 1/2 kostki (10 dag masła), 1 szkl. mąki pszennej, 5 jajek, 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego Krem: 30 dag mrożonych truskawek, 2 op. galaretki truskawkowej, 2 op. serka waniliowego

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 12 kwietnia 2013 (11:51)

    Składniki na 15-17 sztuk: 50 dag mąki pszennej, 4 dag świeżych (lub 2 dag suszonych) drożdży, łyżka miodu, 3 jajka, 25 dag mleka, sól, 8 dag miękkiego masła. Składniki na masę serową: 1/2 szklanki cukru pudru, 1 żółtko, 1 łyżka cukru wanilinowego, 40 dag twarogu półtłustego, skórka otarta z 1/2 cytryny, 15 łyżeczek marmola dy truskawkowej, 2 dag rodzynek, 4 łyżki miękkiego masła.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 12 kwietnia 2013 (11:51)

    Składniki na 12-15 sztuk: 3 dag drożdży, 10 dag cukru, 200 ml mleka, 50 dag mąki, 3 jajka, szczypta soli, skórka otarta z 1/2 cytryny, 10 dag masła, migdały i rodzynki do dekoracji Na nadzienie: 200 ml mleka, 3 dag masła, 10 dag cukru, 20 dag mielonego maku, 50 ml rumu, 25 dag tłustego twarogu, jajko, cukier wanilinowy.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 12 kwietnia 2013 (11:51)

    Składniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 1/2 szklanki cukru, 2 i 1/2 dag świeżych drożdży, szklanka mleka, szczypta soli, 30 dag śliwek węgierek, jajko do smarowania bułeczek. Na masę budyniową: 1 i 1/2 szklanki mleka, po 2 czubate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru, cukier wanilinowy, jajko, żółtko.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 12 kwietnia 2013 (11:51)

    Składniki na ciasto na 10-12 sztuk: 2 i 1/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki mleka, 5 łyżek cukru, 2 jajka, 1 żółtko, szczypta soli, 6 dag masła, 1,2 dag świeżych (lub 0,7 dag suchych) drożdży, 40 dag jagód lub innych owoców sezonowych, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Składniki na kruszonkę: 5 łyżek cukru, 1 cukier wanilinowy, 6 dag masła, 1/2 szklanki mąki pszennej.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 3 kwietnia 2013 (14:25)

    Przygotowanie 60 minut. Koszt sztuki ok. 25 gr. Składniki: 25 dag mąki pszennej tortowej, 10 dag masła, 1/4 szklanki ciepłego mleka, 2 i 1/2 dag drożdży, jajko, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki cukru waniliowego oraz konfitura wiśniowa, powidła śliwkowe lub marmolada. Mąkę przesiej i rozetrzyj ją z miękkim masłem (drewnianą łyżką lub palcami). Przygotuj rozczyn. Do ciepłego mleka wsyp pokruszone drożdże, 1/2 łyżeczki cukru, wymieszaj, przyk

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 27 marca 2013 (14:21)

    Do muffin zamiast czekolady mlecznej możesz dodać gorzką ze szczyptą chili.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 27 marca 2013 (14:21)

    Zamiast mascarpone na dobrze schłodzonych babeczkach możesz podać lody.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 27 marca 2013 (14:21)

    Takie muffiny możesz zrobić z dowolną konfiturą, najlepiej lekko kwaskową.

    Czytaj więcej Komentarzy:0