Reklama
  • Środa, 7 czerwca (08:05)

    Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej, 5 dag drożdży, 5 żółtek, 10 dag drobnego cukru, 3 łyżki wiórków kokosowych, 10 dag masła, 250 ml mleka, 1/2 kieliszka spirytusu. Dodatkowo: ok. 3/4 szkl. dżemu do nadziewania, polewa z 2 mlecznych czekolad rozpuszczonych z 3 łyżkami śmietany kremówki, kolorowa posypka, mąka do oprószenia dłoni i blatu, olej do głębokiego smażenia.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 7 czerwca (08:05)

    Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 17 dag mąki pszennej, 5 dag masła lub margaryny, 2 jajka, 240 ml wody, po 2 łyżki cukru i cukru waniliowego, szczypta soli, olej do głębokiego smażenia. Krem: 350 ml śmietany kremówki, 1/3 szkl. cukru pudru, 2 łyżki ciemnego kakao, 1/2 szkl. drobno startej mlecznej czekolady.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 7 czerwca (08:05)

    Składniki na 8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 twarde jabłka z czerwoną skórką, 3 łyżki cukru, 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy, 1/2 szkl. konfitury z płatków róży lub innej ciemnoczerwonej, 1 szkl. wody, cukier puder do dekoracji.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 7 czerwca (08:05)

    Składniki na 12 sztuk. Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 8 plasterków ananasa (z syropu lub świeżego), ewentualnie 3/4 szkl. dżemu ananasowego. Dodatkowo: 1 jajko, 2 łyżki mleka, cukier lodowy lub wiórki kokosowe do posypania ciasteczek, 2-3 łyżki mąki pszennej.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 7 czerwca (08:05)

    Składniki na 12 sztuk. Ciasto: 1 szkl. mąki pszennej, 13 dag masła, 1 szkl. wody, 4 duże jajka, szczypta soli. Nadzienie: 50 dag serka mascarpone, 150 ml śmietanki kremówki, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 3 łyżki rozpuszczalnego kakao, 2 łyżki cukru pudru. Lukier: 1,5 szkl. cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny, zielony i czerwony barwnik spożywczy.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 19 kwietnia (11:05)

    Składniki na 12 sztuk: na ciasto: 225 g mąki pszennej, 25 g kakao, 150 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 2 jajka, 300 ml kwaśnej śmietany 18 proc., 85 g masła lub margaryny, 50 g gorzkiej czekolady, 50 g białej czekolady. Na polewę: 100 g ciemnej czekolady, 50 g białej czekolady, 150 ml śmietanki kremówki 30 proc.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 kwietnia (14:00)

    Składniki na 4 porcje: 1 opak. gotowego ciasta francuskiego, 25 dag serka mascarpone, 4 łyżki likieru jajecznego, 45 dag mrożonych wiśni, 6 łyżek cukru, płatki migdałowe, 1 jajko.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 kwietnia (14:00)

    Składniki na 6-8 porcji. Ciastka: 10 dag mąki owsianej, po 2 łyżki słonecznika, posiekanych orzechów włoskich, pestek z dyni i płatków migdałowych, 10 dag drobnego cukru, 5 dag masła, 1 duże jajko, po szczypcie proszku do pieczenia, imbiru, cynamonu i soli. Mus czekoladowy: 15 dag ciemnej czekolady z dużą zawartością kakao, 90 ml mocnej kawy, 2 jajka, 2 łyżki cukru pudru. Dekoracja: 2 duże słodkie jabłka, np. champion, 3 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki żelatyny.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 20 marca (08:05)

    3 dag korzenia imbiru, 43 dag masła, 15 dag brązowego cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 4 jajka, szczypta soli, 30 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 dag śmietany kremówki, 15 dag białego cukru.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 20 marca (08:05)

    20 dag mrożonego szpinaku, 10 dag czekolady mlecznej, 35 dag oleju słonecznikowego, 3 jajka, 20 dag cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 30 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 7,5 dag masła, 2 dag cukru pudru, 1 łyżeczka marmolady morelowej, złote perełki cukrowe do dekoracji.

    Czytaj więcej Komentarzy:0