Reklama
  • Poniedziałek, 25 maja 2015 (13:00)

    Babeczki marcepanowe z kremem porzeczkowym

Składniki na 24 sztuki: 100 g plastycznej masy cukrowej, różowy, żółty, czerwony i niebieski barwnik spożywczy, trochę cukru pudru do oprószenia stolnicy Na ciasto: 150 miękkiego masła, 50 dag cukru 50 dag masy marcepanowej, 3 jajka 80 g mielonych migdałów, 80 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na krem: 100 g konfitury z czerwonych porzeczek, 50 g mielonego tłustego twarogu, 140 g miękkiego masła, 1 łyżka cukrowych perełek do dekoracji, papier do pieczenia, forma do muffinek z 24 wgłębieniami, 24 papierowe papilotki do babeczek, foremki-literki

1. Dzień przed przygotuj abecadło: masę cukrową podziel na 24 małe porcje. Do każdej dodaj odrobinę barwnika spożywczego. Rozwałkuj kolejno na stolnicy oprószonej cukrem pudrem. Powycinaj foremkami literki. Ułóż je na papierze do pieczenia i pozostaw na noc, by wyschły.

Reklama

2. Następnego dnia przygotuj ciasto: foremkę do muffinek z 24 wgłębieniami wyłóż papierowymi papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Mikserem ustawionym na najwyższe obroty ucieraj masło z cukrem i marcepanem przez 4 minuty. Kiedy masa będzie puszysta, kolejno wbij jajka. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i migdały. Starannie wymieszaj. Nałóż ciasto do foremek. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Studź babeczki 5 minut w formie, potem wyjmij i poczekaj, aż całkowicie wystygną.

3. W tym czasie przygotuj krem: konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko, wystudź. Wymieszaj z twarogiem. Masło ucieraj, dodając porcje twarogu. Krem przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Na każdą babeczkę wyciskaj rozetkę kremu. Wstaw ciastka do lodówki na godzinę. Przed podaniem udekoruj je literkami i cukrowymi perełkami.

Więcej na temat:babeczki | z | babeczka | krem

Zobacz również

  • Skład na 8 sztuk: ● 120 g tłustego lub półtłustego twarogu ● 120 ml mleka ● 250 g mąki ● 5 łyżeczek cukru ● 1/2 opakowania suchych drożdży ● łyżka oleju ● 4 łyżki płatków migdałowych ● 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.