Reklama
  • Poniedziałek, 26 maja 2014 (14:05)

    Babeczki truskawkowe z musem

Składniki: 25 dag serka mascarpone, 200 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki cukru waniliowego, fix do bitej śmietany, cienki blat biszkoptowy, 1/2 kg większych truskawek.

Przygotowanie ok. 30 minut • Porcja ok. 240 kcal • Koszt porcji ok. 1,90 zł • Przepis na ok. 6 porcji

Reklama

1. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i fixem do bitej śmietany.

2. Trzy umyte i osuszone truskawki drobno pokrój i dokładnie rozetrzyj z serkiem mascarpone. Truskawkowo-serową masę połącz z ubitą śmietaną.

3. Umyte i osuszone truskawki pokrój wzdłuż w dość cienkie plasterki. Wyłóż nimi na zakładkę całe wnętrze filiżanek. Napełnij je musem serowo-truskaw kowym. Delikatnie wyrównaj powierzchnię.

4. Z blatu biszkoptowego wytnij kółka o średnicy filiżanki. Do każdej włóż po biszkoptowym kółeczku, lekko dociskając. Filiżanki wstaw na kilka godzin do lodówki.

5. Schłodzony deser wyjmij na talerzyki, delikatnie okrajając obrzeże filiżanki i pukając w dno.

Nasza rada : Można również przygotować lżejszy mus truskawkowy – bez bitej śmietany. Rozpuść w wodzie galaretkę truskawkową według przepisu. Wystudzoną, ale jeszcze płynną wlej do 25 dag serka mascarpone i miksuj do uzyskania jednolitej puszystej konsystencji. Możesz dodać drobno pokrojone truskawki i wymieszać. Odstaw do lodówki do stężenia.

Więcej na temat:babeczki | przepis | koszt | serka mascarpone

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.