Reklama
  • Poniedziałek, 26 maja 2014 (14:05)

    Babeczki truskawkowe z musem

Składniki: 25 dag serka mascarpone, 200 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki cukru waniliowego, fix do bitej śmietany, cienki blat biszkoptowy, 1/2 kg większych truskawek.

Przygotowanie ok. 30 minut • Porcja ok. 240 kcal • Koszt porcji ok. 1,90 zł • Przepis na ok. 6 porcji

Reklama

1. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i fixem do bitej śmietany.

2. Trzy umyte i osuszone truskawki drobno pokrój i dokładnie rozetrzyj z serkiem mascarpone. Truskawkowo-serową masę połącz z ubitą śmietaną.

3. Umyte i osuszone truskawki pokrój wzdłuż w dość cienkie plasterki. Wyłóż nimi na zakładkę całe wnętrze filiżanek. Napełnij je musem serowo-truskaw kowym. Delikatnie wyrównaj powierzchnię.

4. Z blatu biszkoptowego wytnij kółka o średnicy filiżanki. Do każdej włóż po biszkoptowym kółeczku, lekko dociskając. Filiżanki wstaw na kilka godzin do lodówki.

5. Schłodzony deser wyjmij na talerzyki, delikatnie okrajając obrzeże filiżanki i pukając w dno.

Nasza rada : Można również przygotować lżejszy mus truskawkowy – bez bitej śmietany. Rozpuść w wodzie galaretkę truskawkową według przepisu. Wystudzoną, ale jeszcze płynną wlej do 25 dag serka mascarpone i miksuj do uzyskania jednolitej puszystej konsystencji. Możesz dodać drobno pokrojone truskawki i wymieszać. Odstaw do lodówki do stężenia.

Więcej na temat:babeczki | przepis | koszt | z | mo | serka mascarpone

Zobacz również

  • Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki, barwnik, 1 szkl. błyskawicznych płatków owsianych, 2 i 1/2 szkl. cukru pudru, 2 jajka, po 1/2 szkl. mleka i soku z jabłek, cynamon, 1/4 szkl. oleju, 1 jabłko,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.