Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (13:05)

    Babeczki z ciecierzycą

Składniki na 12 sztuk: Babeczki: szklanka ciecierzycy • dojrzały banan • szklanka mąki • 2 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/4 szklanki oliwy • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • łyżeczka cynamonu • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru • 1/2 łyżeczki soli. Dekoracja: 200 ml śmietany 30 proc. • łyżka cukru pudru.

1 Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie i odstaw na noc. Gotuj ją przez 2 godziny lub użyj ciecierzycy z puszki. Odsącz ją z wody lub zalewy i zmiksuj z jajkami, oliwą i cukrem. Banana rozgnieć widelcem i połącz z masą. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem, solą oraz przyprawami. Wsyp do masy i wymieszaj.

2 Foremki nasmaruj masłem i napełnij masą. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C. Śmietanę ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec przesiany cukier puder. Udekoruj babeczki.

Reklama

CZAS: około godziny

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.