Reklama
  • Środa, 9 września 2015 (14:05)

    Babeczki z kremem

Składniki na 12 sztuk: Ciasto: 20 dag masła • 20 dag cukru • 2 jajka • 15 dag mąki pszennej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 5 łyżek mleka • łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody • 30 dag jagód. Krem: 150 ml śmietany 30 proc. • 25 dag serka mascarpone • szklanka jagód • 4 łyżki cukru pudru.

1 Jajka umyj, wbij do miseczki, roztrzep widelcem. Jagody umyj, odsącz na sitku. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną, sodą, proszkiem do pieczenia. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodaj jajka, partię mąki i po łyżce mleka. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj jagody, wymieszaj łyżką.

Reklama

2 Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Nakładaj porcje masy do 3/4 wysokości formy, piecz przez 25 minut w 180˚C, wyjmij, wystudź.

3 Serek mascarpone zmiksuj z dwiema łyżkami cukru i jagodami. Śmietanę ubij, dodaj cukier puder, ubijaj, aż będzie sztywna. Dodaj do sera z cukrem, delikatnie wymieszaj.

Wstaw krem do lodówki na godzinę. Babeczki udekoruj kremem, jagodami i listkami mięty.

CZAS: około godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:babeczki | jaja | serek | ciasto | As | z | krem

Zobacz również

  • Rogaliki z nadzieniem

    Składniki: 25 dag margaryny, 2 łyżki cukru, 3 szkl. mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, sól, szkl. śmietany 18 proc., kilka śliwek węgierek, cukier puder więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.