Reklama
  • Wtorek, 30 czerwca 2015 (08:05)

    Babeczki z kremem z białej czekolady

Skład na 16 sztuk: Ciasto: ● 1,5 szklanki mąki pszennej ● 1 szklanka mąki krupczatki ● 200 g zimnego masła ● 2 żółtka ● pół szklanki cukru pudru ● 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Krem: ● 200 g białej czekolady ● 120 g serka mascarpone ● dowolne owoce do dekoracji

1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta miksujemy mikserem. Przenosimy na stolnicę, zagniatamy w kulę, zawijamy w folię i na godzinę wkładamy do lodówki. Partiami wałkujemy na paski, którymi wylepiamy foremki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180ºC. Letnie babeczki delikatnie wybijamy z foremek i studzimy na metalowej kratce.

2. Krem: Na małym ogniu, w ustawionym na płytce ochronnej rondelku, roztapiamy czekoladę. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Do letniej czekolady dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Kremem napełniamy ciastka do połowy.

Reklama

3. Na kremie układamy przygotowane, umyte, osuszone owoce: odszypułkowane – pokrojone na pół jeśli są duże – truskawki, winogrona, cząstki melona, kiwi, kawałki miękkich gruszek itp.

Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej sztuki około 1,80 zł.

Wartość odżywcza jednej sztuki 202 kcal Białko 7 g/Tłuszcz 23 g/Węglowodany 49 g.

Rewia
Więcej na temat:krem | babeczki | ciasto | z | czekolady | warto | ciasta | kremy

Zobacz również

  • Tartaletki z porzeczkami posypane kruszonką

    Ciasto: 2 szkl. mąki, 15 dag masła, 1/2 szkl. cukru pudru, 2 żółtka. Kruszonka: 10 dag mąki, 5 dag cukru, 5 dag masła. Dodatkowo: 50 dag czerwonych porzeczek, 4 łyżki cukru, bułka tarta, masło. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.