Reklama
  • Poniedziałek, 17 grudnia 2012 (13:56)

    Babeczki z maślanką i suszoną żurawiną

Smaczne i zdrowe.

Zdjęcie

Babeczki na każdą okazję /Smacznego
Babeczki na każdą okazję
/Smacznego

Składniki na 12 sztuk:

  • 100 g masła lub margaryny
  • 125 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • sól
  • dwa jajka
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 250 ml maślanki
  • 125 g suszonej żurawiny
  • cukier puder
Przygotowanie:

Reklama

Tłuszcz, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ucierać 5 minut na kremową masę, kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą i dodawać do kremu na przemian z maślanką. Dodać żurawinę. Do formy do muffinek włożyć 12 papilotek i nakładać ciasto. W nagrzanym  do 200 st. C piekarniku piec 18-20 minut. Gotowe babeczki oprószyć cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 45 minut. Jedna porcja zawiera: 1000 kJ/239 kcal.

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 17 dag mąki pszennej, 5 dag masła lub margaryny, 2 jajka, 240 ml wody, po 2 łyżki cukru i cukru waniliowego, szczypta soli, olej do głębokiego smażenia. Krem: 350 ml... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.