Reklama
  • Czwartek, 3 marca (11:00)

    Babeczki z morelami

Składniki na 12 sztuk: 1 op. francuskiego ciasta (ok. 50 dag), 1 żółtko, 1 puszka moreli, 3 pomarańcze, rdzeń zeskrobany z 1 laski wanilii, 3 łyżki miodu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, trochę mąki pszennej do oprószenia stolnicy, tłuszcz do posmarowania formy.

1. Płaty francuskiego ciasta ułóż jeden na drugim. Połóż je na stolnicy oprószonej mąką. Lekko rozwałkuj. Placek potnij na 12 kwadratów. Foremkę do muffinek posmaruj tłuszczem. Wgłębienia wylep kwadracikami ciasta.

Reklama

Spody ponakłuwaj widelcem. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. Piecz ok. 10 minut. W tym czasie morele osącz, pokrój na duże kawałki. Z pomarańczy wyciśnij sok.

2. Owoce włóż do garnka. Zalej sokiem. Dodaj rdzeń wanilii oraz miód. Zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody, wlej do moreli, mieszając, gotuj dalej jeszcze minutę. Przestudź.

3. Do przygotowanych spo dów nałóż morelowe nadzienie. Ew. babeczki posyp posiekanymi migdałami zrumienionymi na patelni bez tłuszczu.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 24 porcje: 1,2 kg rabarbaru, 200 ml soku wiśniowego, 40 dag cukru, 2 op. cukru waniliowego, 5 dag mąki ziemniaczanej, 175 ml mleka, 2 dag świeżych drożdży, 5 dag masła, 35 dag mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.