Reklama
  • Wtorek, 24 czerwca 2014 (10:05)

    Babeczki z truskawkami

Składniki: 200 g płatków owsianych, 100 g orzechów, 200 g czekolady, olej i cukier puder Krem: 100 g truskawek, 250 g twarogu, 100 g cukru pudru, torebka cukru waniliowego, 200 ml śmietany 36 proc., 10 g żelatyny Polewa: 200 g truskawek 50 g cukru pudru, łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Reklama

Wymieszaj płatki z pokruszonymi orzechami i roztopioną czekoladą. Wysmaruj olejem foremki i wysyp cukrem pudrem. Wlej masę i odłóż do stężenia. Pokrój truskawki w plastry i rozłóż w foremkach.

Twaróg wymieszaj z obydwoma rodzajami cukru i bitą śmietaną. Żelatynę przygotuj wg wskazań na opakowaniu. Gorącą dodaj do kremu i wymieszaj.

Krem rozlej do foremek i poczekaj, aż stężeje. Truskawki na polewę oczyść, a kilka z nich odłóż do dekoracji. Resztę rozmiksuj z cukrem. Włóż do rondelka, dodaj wodę i mąkę ziemniaczaną. Stale mieszając gotuj przez ok. 2 minuty. Wystudź, a gdy deser stężeje, wyjmij z foremek na talerzyki. Zalej polewą i udekoruj truskawkami.

Tele Tydzień
Więcej na temat:krem | babeczki | cukier puder

Zobacz również

  • Składniki na 8 sztuk: 1 op. ciasta francuskiego, 20 dag kremu typu nutella, 3 łyżki siekanych migdałów, 2-3 łyżki mleka, 1 jajko, 2 łyżki likieru kawowego, 8 łyżek wiórków czekoladowych. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.