Reklama
  • Wtorek, 24 czerwca 2014 (10:05)

    Babeczki z truskawkami

Składniki: 200 g płatków owsianych, 100 g orzechów, 200 g czekolady, olej i cukier puder Krem: 100 g truskawek, 250 g twarogu, 100 g cukru pudru, torebka cukru waniliowego, 200 ml śmietany 36 proc., 10 g żelatyny Polewa: 200 g truskawek 50 g cukru pudru, łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Reklama

Wymieszaj płatki z pokruszonymi orzechami i roztopioną czekoladą. Wysmaruj olejem foremki i wysyp cukrem pudrem. Wlej masę i odłóż do stężenia. Pokrój truskawki w plastry i rozłóż w foremkach.

Twaróg wymieszaj z obydwoma rodzajami cukru i bitą śmietaną. Żelatynę przygotuj wg wskazań na opakowaniu. Gorącą dodaj do kremu i wymieszaj.

Krem rozlej do foremek i poczekaj, aż stężeje. Truskawki na polewę oczyść, a kilka z nich odłóż do dekoracji. Resztę rozmiksuj z cukrem. Włóż do rondelka, dodaj wodę i mąkę ziemniaczaną. Stale mieszając gotuj przez ok. 2 minuty. Wystudź, a gdy deser stężeje, wyjmij z foremek na talerzyki. Zalej polewą i udekoruj truskawkami.

Tele Tydzień
Więcej na temat:krem | babeczki | z | g | cukier puder

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: Na biszkopt: 4 jajka, 11 dag cukru, 10 dag mąki pszennej. Ponadto: 1 kg malin, 300 ml śmie tanki kremówki 30 proc., 2 łyżki soku z cytryny, 10 dag cukru, 5 czubatych... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.