Reklama
  • Środa, 7 czerwca (08:05)

    Bananowe miniptysie

Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 10 dag mąki pszennej, 8 dag masła, 2 jajka, 160 ml wody. Krem: 300 ml śmietany kremówki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 1 dojrzały banan. Polewa: po 5 dag czekolady gorzkiej i mlecznej, 3-4 łyżki słodkiej śmietanki.

1. Ciasto: do garnka wlej wodę i dodaj pokrojone masło. Gotuj na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Zdejmij z ognia. Przesianą mąkę wsypuj po 2 łyżki do wody, mieszając drewnianą łyżką. Ostudź.

Reklama

2. Do zimnej masy wbijaj po jednym jajku, miksując ją na gładkie ciasto. Ciasto nakładaj łyżeczką na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pamiętaj, aby zostawić miejsce między kuleczkami, by ptysie mogły urosnąć.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika i końcówką ostrego noża zrób małe nakłucia, aby wypuścić parę. Ostudź.

3. Krem: ubij śmietanę z pudrem. Dodaj obrany, zmiksowany banan. Ptysie rozkrój na 2/3 wysokości i napełnij kremem. Polej czekoladą rozpuszczoną w ciepłej śmietance (jeśli masa jest za gęsta, dolej śmietanki).

Dobra rada

Gotowe ptysie trzymaj przykryte folią w lodówce. Ale nie dłużej niż 2-3 godziny, bo zmiękną.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 6 sztuk: 1 opak. świeżego lub mrożonego ciasta francuskiego, 1 żółtko, 350 ml + 3 łyżki śmietany kremówki 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy, 3 łyżki małych rodzynek, 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.