Reklama
  • Wtorek, 7 lutego (08:05)

    Batoniki orzechowe

Składniki na ok. 15 sztuk Na ciasto: 18 dag mąki pszennej, 5 dag cukru pudru, 10 dag zimne go masła lub margaryny, ½ łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmieta ny 18 proc., 1 żółtko. Ponadto: 30 dag orzechów, np. włoskich, laskowych lub niesolonych ziemnych, 2 łyżki płynnego miodu, 10 dag cukru, 10 dag masła, 15 dag białej czekolady, 3 łyżki śmietanki kremówki 30 proc.

Przygotowanie:

1. Do przesianej mąki dodaj cukier, pokrojony na małe kawałki tłuszcz, jogurt lub śmietanę oraz żółtko. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 minut. 

Reklama

2. Orzechy posiekaj. Do rondelka wlej 4 łyżki wody, dodaj miód, cukier oraz masło. Mieszając podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy już zacznie wrzeć, zdejmij rondelek z ognia, wsyp orzechy, wymieszaj.

3. Schłodzonym ciastem wylep dno kwadratowej lub prostokątnej blachy. Spód nakłuj widelcem i rozłóż przestu dzoną masę orzechową, lekko wciskając ją w ciasto. Piecz 15-20 min w temp. 180°C. Gdy wystygnie, pokrój na prostokątne kawałki. Połamaną na kawałki czekoladę wraz ze śmietanką roztop w kąpieli wodnej. Gdy wystygnie, zanurz w niej spody batoników.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 360 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 12 sztuk. Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 8 plasterków ananasa (z syropu lub świeżego), ewentualnie 3/4 szkl. dżemu ananasowego. Dodatkowo: 1 jajko, 2 łyżki mleka, cukier... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.