Reklama
  • Poniedziałek, 16 czerwca 2014 (12:05)

    Biszkopowe muffinki z wisienką

Składniki (na 12 sztuk): 5 jajek, 2/3 szkl. cukru, 1 cukier waniliowy,1 cytryna,1 płaska szkl. mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki suchego maku, szczypta soli,12 wisienek – kandyzowanych, z kompotu lub konfitury, trochę masła do posmarowania foremek, papierowe foremki do muffinek

Przygotowanie: Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Żółtka utrzyj ze szczyptą soli oraz cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasnokremową masę.

Reklama

Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Z 1/4 owocu zetrzyj skórkę. Następnie z całej cytryny wyciśnij sok. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz makiem.

Schłodzone białka ubij na sztywno. Pianę z białek połącz z masą żółtkową. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Potem małymi porcjami wsyp sypkie składniki. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką.

Formę na muffinki z 12 wgłębieniami wyłóż papierowymi foremkami. Posmaruj je masłem. Do przygotowanej formy nałóż ciasto. Na każdej muffince połóż wisienkę. Lekko wciśnij ją w ciasto.

Muffinki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st. Piecz ok. 25 minut. Chwilę studź w formie. Potem wyjmij, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw tak do wystudzenia. Zimne ciastka udekoruj wg uznania.

Ozdoba dla mamy

Stop polewę z czekolady, by dziecko mogło nią oblać babeczki. Twarożek utrzyj z odrobiną cukru i skórki cytrynowej. Połóż porcje kremu na ciastkach. Maluch może je dodatkowo ozdobić cukrową posypką i owocami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:muffinki | z | jaja | Ozdoba | stop | cytryny

Zobacz również

  • Składniki: 150 g solonego masła, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1/2 szklanki miodu, żółtko, 2 i 1/2 szklanki mąki, łyżka mielonego imbiru, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, łyżeczka sody, biały,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.