Reklama
  • Czwartek, 10 marca (14:05)

    Biszkoptowe babeczki

Składniki na 12 sztuk: 4 jajka, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 8 łyżek cukru, ¾ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki tortowej lub pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na krem: 1 szklanka mrożonych malin, 1-2 łyżeczki soku z cytryny, 4 dag cukru pudru, 25 dag serka mascarpone, lukier

Przygotowanie:

1. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę. Wciąż miksując, powoli, po łyżce wsypuj cukier oraz cukier wanilinowy.

Reklama

Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po 1 żółtku. Następnie, łyżka po łyżce, wsypuj suche składniki, mieszając ciasto łopatką. Foremki w kształcie serc lub formę na muffinki posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz 12-15 minut w temp. 175°C.

2. Maliny włóż do rondelka, dodaj 2 łyżki wody, gotuj aż się rozgotują. Przetrzyj przez gęste sito, aby pozbyć się pestek. Powstały przecier przelej do rondelka i gotuj jeszcze ok. 5 min (powinien powstać gęsty mus).

Do serka mascarpone dodaj przesiany cukier puder, zmiksuj. Następnie dodaj przestudzony mus oraz sok z cytryny i zmiksuj, by składniki dokładnie się połączyły. Wstaw do lodówki, by krem nieco zgęstniał.

3. Wystudzone babeczki przekrój wzdłuż na pół. Pierwszy kawałek posmaruj kremem malinowym, przykryj drugim kawałkiem. Udekoruj lukrem.

Przygotowanie: 60 minut. Sztuka: 200 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:babeczki

Zobacz również

  • Składniki na 32 sztuki: Spody: 30 dag mąki, 20 dag zimnego masła, 10 dag cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 żółtka, tłuszcz do foremek; Nadzienie: 20 dag konfitury malinowej, 4-5 łyżek likieru... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.