Reklama
  • Środa, 1 marca 2017 (13:05)

    Brzoskwiniowe rożki

Składniki na 30 porcji: 100 g masy marcepanowej, 100 g masła, 40 g cukru, 10 g cukru waniliowego, sól, 200 g mąki, żółtko, 2 brzoskwinie, 200 g dżemu z jabłek.

Przygotowanie:

Masło utrzyj z cukrami, dodaj marcepan, żółtko, szczyptę soli i wymieszaj. Dodaj połowę mąki i zagnieć, dodaj resztę mąki i wyrób gładkie ciasto. W folii spożywczej włóż je na godzinę do lodówki.

Reklama

Brzoskwinie obierz i pokrój w paski. Ciasto potnij na 30 części, rozwałkuj na koła (ok. 8 cm), ułóż na blasze do pieczenia i wstaw na 15 min do lodówki.

Połóż łyżeczkę dżemu i brzoskwinię na każdym kole, zlep brzegi. Piecz 25 min w 160ºC. Posyp pudrem.

Czas przygotowania: 45 minut (bez chłodzenia). Poziom: średni

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.