Reklama
  • Środa, 7 czerwca (08:05)

    Chrupiące biskwity

Składniki na 6 sztuk: 1 opak. świeżego lub mrożonego ciasta francuskiego, 1 żółtko, 350 ml + 3 łyżki śmietany kremówki 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy, 3 łyżki małych rodzynek, 4 łyżki rumu lub syropu owocowego, 6 łyżeczek owocowej mieszanki koktajlowej (np. z puszki), 15 dag gorzkiej czekolady, listki mięty lub melisy do dekoracji.

Reklama

1. Rodzynki wymieszaj z rumem. Żółtko utrzyj z łyżką cukru pudru. Mieszankę owocową odsącz na sitku. Piekarnik nagrzej do 200°C.

2. Ciasto rozwałkuj. Wzdłuż dłuższego boku potnij na 6 identycznych pasków. Zaczynając od dłuższego boku, zwiń każdy w ścisły rulonik. Następnie uformuj z niego płaskiego ślimaczka.

Posmaruj żółtkiem i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 15-18 minut. Gdy ostygną, jeden koniec polej czekoladą roztopioną z 3 łyżkami śmietany. Ostudź. Krążki przekrój na pół.

3. Następnie złóż i napełnij śmietaną ubitą z cukrem i zagęstnikami. Udekoruj rodzynkami, owocami i miętą.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 8 sztuk: 1 op. ciasta francuskiego, 20 dag kremu typu nutella, 3 łyżki siekanych migdałów, 2-3 łyżki mleka, 1 jajko, 2 łyżki likieru kawowego, 8 łyżek wiórków czekoladowych. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.