Reklama
  • Środa, 25 września 2013 (10:06)

    Ciasteczka francuskie

Składniki na 12 porcji: 50 dag gotowego ciasta francuskiego, 1 roztrzepane jajko do posmarowania, 1 łyżka mąki. Na krem: 25 dag serka homogenizowanego lub trzykrotnie mielonego twarogu, 2 łyżki miodu, 1 jajko, 1 łyżeczka skórki startej z cytryny, 20 dag winogron, cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

1. Jeśli ciastka przygotowujesz z mrożonego ciasta francuskiego, wyjmij je kilka godzin wcześniej, aby rozmarzało w temperaturze pokojowej (najlepiej pozostawić je do rozmarznięcia na noc).

Reklama

2. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3 mm i pokrój na kwadraty o boku 12 cm.

3. Twaróg lub serek homogenizowany wymieszaj z miodem, 1 całym jajkiem oraz skórką startą z cytryny. Powstały krem twarogowy podziel na 2 części. Jedną połowę kremu twarogowego rozsmaruj cienką warstwą na cieście. Brzegi ciastek posmaruj roztrzepanym jajkiem.

4. Na środek każdego ciastka nałóż porcję kremu twarogowego i ułóż poprzekrawane na pół winogrona, trochę je dociskając.

5. Ciastka piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C około 20 minut. Po wyjęciu z pieca odstaw na chwilę do przestygnięcia na blasze, na której się piekły, a potem studź jeszcze na metalowej kratce.

6. Ciasteczka przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut, porcja: 550 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:ciasteczka

Zobacz również

  • Składniki: 150 g solonego masła, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1/2 szklanki miodu, żółtko, 2 i 1/2 szklanki mąki, łyżka mielonego imbiru, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, łyżeczka sody, biały,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.