Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (08:00)

    Ciasteczka owsiane

Lekkie, pożywne oraz bogate w błonnik ciasteczka owsiane zaspokoją głód i dadzą energię. Potrzebne: ● 250 g płatków owsianych, ● 3/4 szklanki mąki ● 2 jajka ● 100 g masła ● 100 g cukru ● 1 opakowanie cukru wani- linowego ● 1/2 szklanki mleka ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia ● szczypta soli sposób przygotowania.

Reklama

1. Masło rozgrzej na patelni, wsyp  płatki owsiane i smaż na wolnym ogniu aż się zrumienią. Uważaj tylko, aby się nie przypaliły.

2. Do płatków dosyp cukier i delikatnie mieszaj do jego roztopienia. Po 10 min dodaj do płatków mleko i szybko wymieszaj. Ciepłą masę przełóż do osobnej miseczki.

3. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i solą. Wymieszane składniki dodaj do płatków owsianych. Na koniec wbij jajka i całość dokładnie wymieszaj.

4. Formuj ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej pergaminem. Ciasteczka piecz w temp. 180°C na rumiano. Gdy potrzymasz je dłużej, będą bardziej chrupiące. Można przechowywać je w słoju dwa tygodnie.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 25 sztuk. Ciasto: 30-35 dag mąki pszennej, 300 ml pszenicznego lub bezalkoholowego piwa, 100 ml mleka, 3 dag świeżych drożdży, 2 jajka, 2 łyżki cukru, szczypta soli. Dodatkowo: cukier... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.