Reklama
  • Czwartek, 23 lutego (14:00)

    Ciasteczka serduszka

Składniki na 20 sztuk: 1,5 szklanki mąki pszennej, szklanka mąki ziemniaczanej, 4 żółtka, kostka masła, pół szklanki cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, 4 łyżki mielonych migdałów, łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4  szklanki płynnego lukru, różowy barwnik.

1. Składniki ciasta połącz i zagnieć. Wstaw na pół godziny do zamrażalnika. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj ciastka za pomocą foremki w kształcie serduszek.

Reklama

2. Ciasteczka piecz 15 minut w temp. 180°C. Z lukru odlej kilka łyżek i wymieszaj je z odrobiną różowego barwnika. Na  przestudzone ciasta wyłóż biały lukier.

Gdy zacznie zastygać , wylej cienkim strumieniem paseczki w ozdobny wzorek.  Odstaw do zastygnięcia.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.