Reklama
  • Poniedziałek, 13 lutego (15:05)

    Ciasteczka z białym lukrem i żurawiną

Składniki na 10 porcji: Ciasteczka: 2 szklanki mąki pszennej • 2 żółtka • 12 dag masła • 1/3 szklanki cukru pudru • szczypta soli. Nadzienie: 15 dag dżemu wiśniowego. Dekoracja: szklanka cukru pudru • 3 łyżki ciepłej wody • 15 dag pistacji • kandyzowana żurawina.

1 Masło posiekaj z mąką. Dodaj żółtka, sól i cukier puder. Ciasto zagnieć, schłodź. Rozwałkuj, wykrój ciasteczka. W połowie z nich wytnij środki. Piecz 12 minut w temp. 180°C.

2 Pełne ciastka posmaruj dżemem. Nałóż na nie te z dziurką. Z cukru i wody zrób lukier. Udekoruj nim ciastka, posyp żurawiną i pistacjami.

Reklama

CZAS: około godziny

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 25 sztuk: 1 opak. ciasta francuskiego, 3/4 szkl. ulubionego dżemu, 5 dag drobnego cukru lub 1 op. cukru waniliowego, masło do wysmarowania blaszki. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.