Reklama
  • Poniedziałek, 13 lutego (15:05)

    Ciasteczka z czekoladą, orzeszkami piniowymi i pistacjami

Składniki na 25 porcji: Ciasto: 30 dag orzechów włoskich • 20 dag cukru pudru • 4 białka • 5 dag mąki pszennej. Wierzch: 10 dag masła • 10 dag czekolady mlecznej • 10 dag białej czekolady • orzeszki piniowe i pistacje.

Reklama

1 Orzechy zmiel na proszek. Cukier przesiej. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj porcje cukru, miksując chwilę po dodaniu każdej z nich. Orzechy wymieszaj z mąką, wsyp do masy i krótko zmiksuj.

2 Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj na nią dużą łyżką porcje masy. Drugą łyżkę maczaj w wodzie i spłaszczaj ciasteczka. Możesz formować kształt dużą szklanką. Piecz 15 minut w 180°C.

Pistacje posiekaj. Rozpuść 5 dag masła, dodaj mleczną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Zanurzaj w niej połowę ciastek spodem do dołu, posyp orzeszkami piniowymi. Tak samo przygotuj polewę z białej czekolady. Udekoruj pistacjami.

CZAS: około godziny

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 8 sztuk: 1 op. ciasta francuskiego, 20 dag kremu typu nutella, 3 łyżki siekanych migdałów, 2-3 łyżki mleka, 1 jajko, 2 łyżki likieru kawowego, 8 łyżek wiórków czekoladowych. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.