Reklama
  • Wtorek, 28 lutego (08:05)

    Ciasteczka z kremem

Składniki na 10 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 250 ml mleka 3,2 proc., 3 żółtka, 70 g + 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 25 g miękkiego masła, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., 10 połówek orzechów włoskich, 100 g cukru

Przygotowanie:

1. Z ciasta francuskiego wytnij 10 kółek i 10 gwiazdek. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Włóż do piekarnika blachę z ciasteczkami, piecz 15-20 min. Wystudź.

Reklama

2. Do miski włóż żółtka, dodaj 35 g cukru pudru, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt waniliowy lub kilka kropli aromatu. Starannie utrzyj mikserem, by nie było grudek. Do rondelka wlej mleko, dodaj 35 g cukru pudru, zagotuj. Gdy mleko zacznie wrzeć, cienkim strumieniem wlej je do żółtek, energicznie mieszając.

Płyn przelej do rondelka, gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Gdy nieco przestygnie, dodaj do niego miękkie masło. Ubij aż krem będzie gładki, po czym odstaw do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. W kilku porcjach dodaj do kremu budyniowego, wymieszaj.

3. Cukier wsyp na patelnię. Rozpuść na średnim ogniu, podgrzewaj (nie mieszając), aż osiągnie jasnobrązowy kolor. Orzechy zanurz w gorącym karmelu, widelcem zrób karmelowe nitki. Gwiazdki posyp cukrem pudrem i ułóż na nich lekko ciepłe orzechy. Na kółka z ciasta wyłóż krem, przykryj gwiazdkami.

Przygotowanie: 40 minut. Sztuka: 290 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 25 sztuk: 1 opak. ciasta francuskiego, 3/4 szkl. ulubionego dżemu, 5 dag drobnego cukru lub 1 op. cukru waniliowego, masło do wysmarowania blaszki. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.