Reklama
  • Czwartek, 17 marca 2016 (11:05)

    Ciastka czerwone słoneczka

Składniki na 12 sztuk: 30 dag mąki pszennej • 20 dag masła • 1/2 szklanki cukru pudru • żółtko • szklanka konfitury wiśniowej • 3 łyżki galaretki wiśniowej • cukier puder do posypania.

1. Mąkę przesiej, dodaj masło, posiekaj nożem. Dodaj przesiany cukier puder, żółtko, zagnieć ciasto. Zawiń je w folię, chłodź przez godzinę w lodówce.

Reklama

Wyjmij, rozwałkuj na bardzo cieniutki placek. Wycinaj ciastka, w połowie z nich zrób w środku dziurkę.

2. Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C, wystudź. Do garnka wlej konfiturę, zagotuj, dodaj galaretkę, mieszaj, aż się rozpuści, wystudź.

Masą przełóż ciasteczka, zlepiając je ze sobą. Posyp przesianym cukrem pudrem.

CZAS: około godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:ciastka | as` | cukier puder | ciastko

Zobacz również

  • Składniki na 25 sztuk: 1 opak. ciasta francuskiego, 3/4 szkl. ulubionego dżemu, 5 dag drobnego cukru lub 1 op. cukru waniliowego, masło do wysmarowania blaszki. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.