Reklama
  • Czwartek, 14 lutego 2013 (15:32)

    Ciastka kruche domowe

Składniki na 40-50 sztuk: Na kruche ciasteczka: 70 dag mąki, po 12 dag margaryny, smalcu i cukru pudru, 4 żółtka, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, aromat śmietankowy.

Ponadto:

Reklama

folia spożywcza, papier do pieczenia, maszynka do mielenia z nakładką na karbowane ciastka i ewentualnie z bardzo gęstym sitkiem do zmielenia skwarek, nożyczki.

Przygotowanie:

1. Składniki na ciastka szybko zagnieć. Ciasto powinno być twarde i swobodnie odchodzić od ręki. Następnie uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i schładzaj w lodówce 15 minut.

Jeśli używasz smalcu ze skwarkami, zmiel go dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa o bardzo gęstym sitku. Ciastka z dodatkiem domowego smalcu z prawdziwymi skwarkami są naprawdę wyjątkowo smaczne.

2. Po kwadransie wyjmij ciasto z lodówki i podziel na części. Do maszynki z odpowiednią nakładką na ciastka wkładaj po porcji ciasta. Przepuszczaj przez maszynkę i następnie odcinaj nożyczkami mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki.

Ciastka zaraz po odcięciu układaj na blasze wyłożonej papierem, zachowaj między nimi niewielkie odstępy.

3. Blachę z ciastkami wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz je 15-20 min. w 180° C. Po wyjęciu z pieca pozostaw do ostygnięcia, a następnie przełóż na talerz. W szczelnie zamykanym pojemniku zachowają świeżość kilka tygodni.

Przygotowanie: 50 minut Porcja: 415 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 10 dag cukru, 50 ml oleju, 20 dag jogurtu, 12 dag mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki sody, cynamon, 15 dag dżemu, 1 cytryna, cukier puder, barwnik, posypka, tłuszcz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.