Reklama
  • Czwartek, 14 lutego 2013 (15:33)

    Ciastka ponczowe

Składniki na 10 porcji: Na ciastka: 1/2 kg mąki pszennej, 10 dag cukru, 10 dag masła, 4 jajka, 1 szklanka mleka, 5 dag drożdży, szczypta soli, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc. (niepełna szklanka), 1 łyżka cukru pudru, wisienki do dekoracji.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Do nasączenia:

250 ml wody, 10 dag cukru, 25 ml rumu (w wersji dla dzieci zrezygnuj z niego).

Reklama

Przygotowanie:

1. Masło roztop i odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj utarte z cukrem i jajkami drożdże, wymieszaj. Następnie dolej ciepłe mleko, przestudzone masło oraz sól. Mikserem ucieraj wszystko na jednolitą masę.

Odpowiednie ciasto powinno być rzadkie i trochę lejące. Przykryj je ściereczką i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto szybko rośnie, dlatego miska musi być duża.

2. W rondlu zagotuj wodę z cukrem do nasączenia. Gotuj ją na wolnym ogniu kilka minut, mieszając aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia, a gdy nieco przestygnie – dolej rum i odstaw.

3. Foremki do ciastek ponczowych (mogą to być foremki na babeczki lub muffinki) napełnij ciastem do 3/4 wysokości. Piecz 25-30 min na jasnozłoty kolor w piekarniku, w temp. 200° C. Gdy ciastka ostygną, przełóż je do głębokiego naczynia. Polewaj syropem kilka razy, aż dobrze nasiąkną.

4. Ubij śmietankę z cukrem pudrem. Bitą śmietaną i wisienką udekoruj każde ciastko. Przechowuj je w lodówce.

Przygotowanie: 100 minut Porcja (10 dag): 395 kilokalorii

Ciastka ponczowe można na- sączyć słodką, mocną herbatą.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 300 g mąki, 100 g masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 70 g cukru pudru, cukier waniliowy, 2 żółtka, śmietana (tyle, ile zabierze ciasto), cukier kryształ, białko jajka, 2 dojrzałe... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.