Reklama
  • Czwartek, 7 lipca 2016 (08:05)

    Ciastka słodkie obłoczki

Składniki: 1-2 ziemniaki (12,5 dag po ugotowaniu), 12,5 dag mąki, 6 dag cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 12,5 dag masła, sól, 15 dag dżemu z jagód, 4 dag białej czekolady, świeże jagody (lub borówki) do dekoracji.

1 Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości. Odlej, odważ 12,5 dag, a następnie obierz i przeciśnij przez praskę lub utłucz na purée.

2 Do ziemniaków dodaj przesianą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy oraz posiekane masło. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na około 10 minut, aby odpoczęło.

Reklama

3 Gotowe ciasto rozwałkuj na płat o grubości około 3 mm. Foremkami w kształcie obłoczków wycinaj ciasteczka (możesz też użyć innych foremek lub wyciąć dowolne kształty nożem).

4 Blachę do pieczenia przykryj pergaminem. Rozłóż ciasteczka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. i piecz ok. 10 minut.

5 Ciasteczka zdejmij z blachy, odłóż do ostudzenia. Połowę posmaruj dżemem jagodowym. Przykryj pozostałymi ciasteczkami, zlep. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przełóż do woreczka z odciętym rogiem. Na każdym ciastku umieść czekoladową kropkę, a na niej jagodę.

czas ok. 50 min; porcja – 105 kcal, cena 50 gr

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 25 sztuk. Ciasto: 30-35 dag mąki pszennej, 300 ml pszenicznego lub bezalkoholowego piwa, 100 ml mleka, 3 dag świeżych drożdży, 2 jajka, 2 łyżki cukru, szczypta soli. Dodatkowo: cukier... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.