Reklama
  • Środa, 3 lipca 2013 (10:06)

    Ciastka z ciasta francuskiego

Skład na 8 porcji: ● 400 g ciasta francuskiego np. mrożonego ● 1 jajko do posmarowania ● 1 torebka jasnej galaretki owocowej ● 150 g śmietany kremówki ● 40 g płatków migdałowych ● 400 g truskawek Wartość odżywcza 1 porcji 370 kcal Białko 7,2 g/ Tłuszcz 27,2 g/Węglowodany 38 g

1. Ciasto francuskie wałkujemy na prostokąt, który kroimy na 16 kwadratów. W połowie z nich wykrawamy szklaneczką lub kieliszkiem środki.

Reklama

2. Krawędzie kwadratów z ciasta z pełnymi środkami smarujemy jajkiem i na każdym z nich kładziemy kwadraciki z wyciętym środkiem. Lekko przyciskamy, by się skleiły w miseczki.

3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy do przyrumienienia.

4. Schłodzone napełniamy połówkami truskawek. Owoce smarujemy tężejącą galaretką przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu. Przed podaniem dekorujemy każde ciasteczko odrobiną bitej śmietany i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Rewia
Więcej na temat:ciastka | ciasta | ciasto francuskie | z | ciasto | ciastko | g

Zobacz również

  • Ciasto: kilogram mąki, ćwierć paczki drożdży, 2 jajka, 2-4 łyżki śmietany, pół kostki smalcu, pół kostki margaryny, cukier puder do posypania. Nadzienie: ok. kilograma jabłek, 4-5 łyżek cukru,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.