Reklama
  • Środa, 7 czerwca (08:05)

    Cytrusowe gniazdka

Składniki na 10 sztuk: 10 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 2 duże jajka, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka soku z cytryny, 125 ml wody, 1 budyń śmietankowy, 250 ml mleka, szczypta soli, olej do głębokiego smażenia, cukier puder do posypania.

1. Ugotuj budyń w 250 ml mleka. Przykryj i zostaw do ostygnięcia. Soki z cytrusów wymieszaj z wodą, uważaj, by do soku nie wpadły pestki! Wodę zagotuj z masłem, cukrem i solą.

Reklama

Gdy zacznie wrzeć, zdejmij garnek z ognia, wsyp partiami mąkę i dokładnie mieszaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Gdy masa ostygnie, wbij pojedynczo jajka i zmiksuj.

2. Papier do pieczenia potnij na kwadraty o boku ok. 6 cm. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na każdy kwadrat gniazdko. Olej rozgrzej w płaskim rondlu. Wkładaj ostrożnie gniazdka na pergaminie, po kilka na raz. Po około minucie smażenia przewróć ciastka i usuń szczypcami pergamin. Smaż kolejne 2 minuty i przewróć na drugą stronę. Gdy będą już rumiane, wyjmij je na ręcznik papierowy do odsączenia.

3. Gniazdka przekrój i przełóż budyniem. Posyp pudrem przesianym przez sitko.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 17 dag mąki pszennej, 5 dag masła lub margaryny, 2 jajka, 240 ml wody, po 2 łyżki cukru i cukru waniliowego, szczypta soli, olej do głębokiego smażenia. Krem: 350 ml... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.