Reklama
  • Poniedziałek, 25 maja 2015 (13:00)

    Cytrynowe babeczki z kremem wiśniowo-waniliowym

Składniki na 6 sztuk: 200 g + trochę masła, 225 g + trochę mąki pszennej tortowej, 1 średnia cytryna, 100 g cukru, szczypta soli, 3 jajka, 50 g mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka, 250 g cukru pudru, 100 g serka mascarpone, 1 torebka cukru waniliowego, 2 łyżki konfitury wiśniowej

1. Formę do pieczenia babeczek z 6 wgłębieniami (każde o pojemności 200 ml i z małym kominkiem) posmaruj odrobiną masła i oprósz mąką pszenną. Piekarnik rozgrzej do 175°C.

Reklama

2. Cytrynę sparz, przekrój na pół. Z jednej połowy otrzyj skórkę, z obu wyciśnij sok. Masło utrzyj z cukrem, szczyptą soli i skórką cytrynową. Kiedy masa będzie jasnokremowa, wbij jajka. Pozostałą mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z mąką ziemniaczaną, porcjami wsypuj do ucieranej masy. Dolej mleko i łyżkę soku cytrynowego, zamieszaj.

3. Ciasto przełóż do formy. Wstaw do piekarnika, piecz 25–30 minut. Pod koniec zrób test suchego patyczka (ramka na s. 47). Gotowe babeczki studź 5 minut w formie, następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

4. Pozostały sok cytrynowy, 4 łyżki wody i cukier puder utrzyj na gładki lukier. Polej nim ostudzone babeczki i odstaw je na godzinę.

5. Mascarpone utrzyj z cukrem waniliowym. Tuż przed podaniem w otworki w babeczkach włóż porcję konfitury i kremu waniliowego. Delikatnie wymieszaj wykałaczką.

Więcej na temat:z | babeczki

Zobacz również

  • Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 szklanki kakao, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 jajka, roztrzepane, 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki oliwy, 3/4... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.