Reklama
  • Czwartek, 17 marca (11:05)

    Cytrynowe markizy

Składniki na 20 sztuk. Ciasto: • jajko • 20 dag masła • szklanka cukru pudru • 3 szklanki mąki • szczypta soli • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • skórka z 1 cytryny • 5 kropli aromatu cytrynowego. Krem: • 20 dag serka mascarpone • 1/3 szklanki cukru pudru • sok z połowy cytryny. Lukier: • 10 łyżek cukru pudru • 4 łyżki soku z cytryny • barwniki spożywcze.

1. Cytrynę umyj, sparz, zetrzyj skórkę. Mąkę wymieszaj z proszkiem i solą. Masło utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj cukier. Wbij jajko, dodaj skórkę, aromat, wsyp mąkę, zmiksuj. Uformuj kulę, zawiń w folię, schładzaj w lodówce przez 2 godziny.

Reklama

2. Ciasto rozwałkuj. Wycinaj ciasteczka, przetnij je na połówki, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180˚C przez 20 minut.

3. Zmiksuj składniki na krem. Kładź go na ciasteczka, przykrywaj drugim. Cukier puder przesiej, dodaj sok z cytryny, utrzyj na gładką masę. Podziel ją na 3 części, do każdej dodaj inny barwnik, wymieszaj. Udekoruj ciastka.

CZAS: około 2 godzin

By uzyskać bardzo mocny lukier, weź białko, 1,5 szklanki cukru pudru i kilka kropli wody mineralnej. Białko ubij delikatnie mikserem, dodaj cukier i ucieraj (nie ubijaj!) przez 15 minut.

Lukier powinien być biały, lśniący i gęsty jak śmietana. Jeśli lukier będzie za gęsty, dolej dosłownie kilka kropli wody. By lukier był kolorowy, najlepiej dodać do niego barwnik w żelu lub proszku.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:lukier | markizy

Zobacz również

  • Składniki na 6 sztuk: Ciasteczka: 2 jajka • 15 dag mąki pszennej • 12,5 dag cukru • 7,5 dag masła • 12,5 dag jogurtu naturalnego • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej • szczypta soli. Nadzienie: po 10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.