Reklama
  • Czwartek, 2 marca (15:00)

    Czekoladowe ciasteczka-zegary

Składniki : 17 dag masła, 10 dag cukru, jajko, sól,  27 dag mąki,  4 łyżki kakao,  do dekoracji: białko, sok z cytryny, ok. szklanki cukru pudru oraz kolorowe posypki.

1. Masło ucieram z cukrem, dodaję mąkę z ka kao oraz szczyptę soli. Wbijam jajko, zagniatam ciasto. Owijam w folię, schładzam ok. 30 min w lodówce. Partiami rozwałkowuję na grubość ok. 1/2 cm. Robię to pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, wtedy nie muszę już podsypywać ciasta mąką.

2. Wycinam kółka, układam na blasze wyłożonej papierem, piekę w 180°C ok. 10 min, studzę. Białko (ze sparzonego jaja) ucieram z kilkoma kroplami soku z cytryny i cukrem na gładki lukier. Cukier dodaję na wyczucie – lukier musi być gęsty. Dekoruję nim ciastka i ozdabiam posypkami.

Reklama

Zobacz również

  • Składniki na 8 sztuk: 1 op. ciasta francuskiego, 20 dag kremu typu nutella, 3 łyżki siekanych migdałów, 2-3 łyżki mleka, 1 jajko, 2 łyżki likieru kawowego, 8 łyżek wiórków czekoladowych. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.