Reklama
  • Czwartek, 2 marca (15:00)

    Czekoladowe ciasteczka-zegary

Składniki : 17 dag masła, 10 dag cukru, jajko, sól,  27 dag mąki,  4 łyżki kakao,  do dekoracji: białko, sok z cytryny, ok. szklanki cukru pudru oraz kolorowe posypki.

1. Masło ucieram z cukrem, dodaję mąkę z ka kao oraz szczyptę soli. Wbijam jajko, zagniatam ciasto. Owijam w folię, schładzam ok. 30 min w lodówce. Partiami rozwałkowuję na grubość ok. 1/2 cm. Robię to pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, wtedy nie muszę już podsypywać ciasta mąką.

2. Wycinam kółka, układam na blasze wyłożonej papierem, piekę w 180°C ok. 10 min, studzę. Białko (ze sparzonego jaja) ucieram z kilkoma kroplami soku z cytryny i cukrem na gładki lukier. Cukier dodaję na wyczucie – lukier musi być gęsty. Dekoruję nim ciastka i ozdabiam posypkami.

Reklama

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.