Reklama
  • Czwartek, 14 lutego 2013 (15:32)

    Czekoladowe ciastka przekładane

Składniki na 20 sztuk: tabliczka (10 dag) ciemnej czekolady gorzkiej lub deserowej, 1 i 3/4 szklanki mąki, kostka masła (20 dag), 5 łyżek cukru, 1 żółtko, 2 łyżki likieru migdałowego lub aromat migdałowy.

Na masę:

Reklama

tabliczka (10 dag) białej czekolady, 6-8 łyżek cukru pudru, 1/2 kostki masła (10 dag), 3 łyżki marcepanu.

Do dekoracji:

kakao rozpuszczalne przesiane przez sito, polewa czekoladowa.

Przygotowanie:

1. Ciemną oraz białą czekoladę rozpuść w osobnych rondelkach w gorącej kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.

2. Mąkę przesiej, dodaj masło, cukier, żółtko oraz likier (lub aromat) migdałowy, a także płynną ciemną czekoladę. Wszystkie składniki szybko zagnieć na gładkie, odchodzące od ręki ciasto. Następnie uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 min.

3. Przygotuj masę i polewę. Masło utrzyj z cukrem, dodaj marcepan, roztopioną i ostudzoną białą czekoladę. Wymieszaj na gładki krem. Polewę podgrzej.

4. Ciasto rozwałkuj na dość gruby placek (ok. 1/2 cm). Foremką wycinaj ciastka i układaj je na blasze. Piecz w 180° C ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj, aż ciastka ostygną. Wtedy połowę z nich polej polewą.

5. Ciastko bez polewy smaruj białym kremem, przykryj ciastkiem z polewą, wierzch posyp przetartym przez sitko rozpuszczalnym kakao i odłóż, aż polewa zupełnie zastygnie.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 50 minut Porcja: 380 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.