Reklama
  • Środa, 2 marca (11:05)

    Czekoladowe paluchy

Składniki: 200 ml wody, 10 dag margaryny, 20 dag mąki pszennej, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na krem: 20 dag gorzkiej czekolady, 250 ml mleka, 1 op. budyniu śmietankowego, 10 dag masła, 1 op. polewy czekoladowej, 4 łyżki wiśniówki, 1/3 op. polewy z białej czekolady.

1. W garnku zagotuj wodę z margaryną. Wsyp mąkę. Mieszając, gotuj, aż masa zbije się w kulę i zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdejmij ją wtedy z ognia. Wystudź.

Do zimnej masy ptysiowej domieszaj kolejno jajka. Wsyp proszek do pieczenia i utrzyj mikserem na jednolite, gładkie ciasto.

Reklama

2. Blachę wyłóż pergaminem. Wyciśnij na nią 12 cienkich, podłużnych ciastek. Piecz je ok. 15 minut w temp. 200°C, a potem jeszcze 10 minut w temp. 180°C. Wystudź. Każde ciastko przekrój wzdłuż.

3. Czekoladę stop, wystudź. Z mleka i proszku budyniowego ugotuj budyń. Wystudź go, utrzyj z masłem i czekoladą. Eklerki przełóż kremem wyciskanym przez szprycę.

Polewę z gorzkiej czekolady stop, wymieszaj z wiśniówką, oblej nią ciastka. Udekoruj je paseczkami ze stopionej białej polewy czekoladowej.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 20 porcji: 100 g masła, 200 g herbatników maślanych, 100 g wiórków kokosowych, 125 ml + 9 łyżek słodzonego mleka skondensowanego, 350 g cukierków typu toffi albo krówek, 300 g pianek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.