Reklama
  • Piątek, 6 września 2013 (14:05)

    Czekoladowe torciki z agrestem

Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki, szklanka cukru pudru, 2 cukry waniliowe, jajko, 3/4 kostki masła, po 3/4 tabliczki gorzkiej i mlecznej czekolady, 40 dag agrestu, 2 i pół łyżki mąki ziemniaczanej, 20 dag truskawek, 10 gotowych bez.

Przygotowanie:

Z mąki, 3/4 szklanki cukru pudru, cukru waniliowego, jajka i masła zagnieć ciasto. Przykryj je i schłodź przez 30 minut. Wysmaruj tłuszczem 8 foremek (o średnicy ok. 12 cm).

Reklama

Ciasto rozwałkuj na stolnicy i wykrój kółeczka o średnicy 14 cm. Włóż je do foremek, poprzekłuwaj widelcem w kilku miejscach. Piecz w temperaturze 200° C przez 20 minut. Gdy się upieką, wyjmij je z foremek.

Gorzką i mleczną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Posmaruj torciki najpierw ciemną, a potem mleczną czekoladą.

Oczyść agrest, opłucz, posyp resztą cukru pudru, cukrem waniliowym i zalej 150 ml wody. Gotuj przez chwilkę. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną w 4 łyżkach wody i dodaj do agrestu. Gotuj przez chwilkę, wystudź.

Truskawki pokrój, ułóż je na torcikach. Przed podaniem posyp deser pokruszonymi bezami.

Czas przygotowania: ok. 50 min. Cena porcji: ok. 2 zł. Kalorie: porcja 500 kcal.

DOBRA RADA. Taki deser możesz też przyrządzić, zastępując agrest kulkami winogron. Wypróbuj wersje zarówno z ciemnymi, jak i jasnymi winogronami.

Na żywo
Więcej na temat:ciasto | Dobra | rada | oczy | agrest

Zobacz również

  • Składniki na 8 sztuk: 1 op. ciasta francuskiego, 20 dag kremu typu nutella, 3 łyżki siekanych migdałów, 2-3 łyżki mleka, 1 jajko, 2 łyżki likieru kawowego, 8 łyżek wiórków czekoladowych. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.