Reklama
  • Środa, 7 czerwca (08:05)

    Domowe rurki z kremem

Składniki na 12 sztuk. Ciasto: 1 szkl. mąki pszennej, 13 dag masła, 1 szkl. wody, 4 duże jajka, szczypta soli. Nadzienie: 50 dag serka mascarpone, 150 ml śmietanki kremówki, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 3 łyżki rozpuszczalnego kakao, 2 łyżki cukru pudru. Lukier: 1,5 szkl. cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny, zielony i czerwony barwnik spożywczy.

Reklama

1. W garnku podgrzej wodę z masłem. Gdy masło się roztopi, zdejmij garnek z ognia. Wsyp przesianą mąkę z solą i energicznie mieszaj, aż powstanie lśniące ciasto. Odstaw, by ostygło.

2. Miksując ciasto, dodawaj po jednym jajku. Gdy będzie już gładkie, przełóż je do szprycy cukierniczej. Wyciskaj na blaszkę wyłożoną pergaminem podłużne ciastka. Piecz 20 minut w 200°C.

3. Ciastka wystudź i poprzekrawaj je w poprzek na połowy. Delikatnie wydrąż środki. Śmietanę ubij z cukrem. Wymieszaj z serem i esencją. Krem podziel na 2 części, do jednej dodaj kakao.

4. Połowę rurek nadziej jasnym kremem, pozostałe – ciemnym. Puder utrzyj z sokiem cytrynowym. Masę podziel na 2 części i pofarbuj je barwnikami. Lukrem posmaruj ciastka, schłodź je.

Niezbędnik ciasta parzonego

Wbrew pozorom, ciasto to (nazywane także ptysiowym) nie jest trudne do zrobienia. Potrzebujesz jednak trochę czasu i cierpliwości oraz paru niezbędnych przedmiotów.

Po pierwsze drewnianej łyżki do ucierania gorącego ciasta. Gdy ciasto zacznie od niej odchodzić to znak, że możesz je już ostudzić. Do wyciskania ciasteczek na blachę wykorzystaj rękaw cukierniczy lub arkusz pergaminu zwinięty w rożek ze ściętą końcówką.

Do lukrowania rurek użyj zaś silikonowego pędzelka. Uzyskasz efekt jak z cukierni!

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 25 sztuk. Ciasto: 30-35 dag mąki pszennej, 300 ml pszenicznego lub bezalkoholowego piwa, 100 ml mleka, 3 dag świeżych drożdży, 2 jajka, 2 łyżki cukru, szczypta soli. Dodatkowo: cukier... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.