Reklama
  • Poniedziałek, 13 marca (13:00)

    Drożdżowe bułeczki z bakaliami

Składniki na 10 sztuk: 500 g mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży, 50 ml letniego mleka, 80 g cukru pudru, 75 g roztopionego masła, 1 szklanka maślanki, szczypta soli, 200 g suszonych moreli, 60 g pistacji, 120 g suszonej żurawiny, ½ szklanki dżemu, np. wiśniowego, 1 żółtko.

Reklama

Przygotowanie:

1. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj połowę cukru, mleko oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. 

2. Morele pokrój w niezbyt dużą kostkę. Pistacje posiekaj. Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę lub blat. Dodaj pozostały cukier, maślankę, masło, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 minut, by podwoiło swą objętość.

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Posmaruj dżemem, posyp bakaliami i zwiń, formując roladę. Pokrój na kawałki o grubości ok. 3 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką naciśnij wzdłuż środka każdego kawałka (dzięki temu boki ciasta uniosą się do góry).

Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia. Wierzch każdej drożdżówki posmaruj żółtkiem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Rada: Bakalie przechowuj w szczelnie zam kniętych pojemnikach, w suchym miejscu, by nie dostała się do nich wilgoć i nie spleśniały.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 370 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 25 sztuk: 1 opak. ciasta francuskiego, 3/4 szkl. ulubionego dżemu, 5 dag drobnego cukru lub 1 op. cukru waniliowego, masło do wysmarowania blaszki. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.