Reklama
  • Środa, 7 czerwca (08:05)

    Drożdżowe kokosanki

Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej, 5 dag drożdży, 5 żółtek, 10 dag drobnego cukru, 3 łyżki wiórków kokosowych, 10 dag masła, 250 ml mleka, 1/2 kieliszka spirytusu. Dodatkowo: ok. 3/4 szkl. dżemu do nadziewania, polewa z 2 mlecznych czekolad rozpuszczonych z 3 łyżkami śmietany kremówki, kolorowa posypka, mąka do oprószenia dłoni i blatu, olej do głębokiego smażenia.

1. Ciepłe mleko wlej do miski. Dodaj pokruszone drożdże, po łyżeczce mąki i cukru, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Dodaj mąkę, wiórki, żółtka utarte z cukrem i spirytus. Zagnieć ciasto, wlej ciepłe masło i wyrabiaj przez 15 minut. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Reklama

2. Po godzinie zagnieć krótko ciasto jeszcze raz. Rękami obsypanymi mąką odrywaj po małym kawałku. Formuj kuleczki o średnicy ok. 3 cm. Kuleczki ułóż (zachowując miejsce na wyrośnięcie) na wysypanym mąką blacie lub stolnicy. Zostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej olej w szerokim garnku.

3. Pączki smaż na oleju, osączaj na ręczniku papierowym. Ciepłe nadziewaj dżemem (za pomocą grubej strzykawki). Zimne posmaruj polewą, udekoruj posypką.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 6 sztuk: 1 opak. świeżego lub mrożonego ciasta francuskiego, 1 żółtko, 350 ml + 3 łyżki śmietany kremówki 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy, 3 łyżki małych rodzynek, 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.