Reklama
  • Piątek, 8 stycznia 2016 (09:05)

    Drożdżówki z jabłkami dla leniwych

Składniki na 16 porcji: 5 szklanek mąki, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 3/4 szklanki mleka, 50 dag jabłek, 1 szklanka oleju, 10 dag drożdży, 1 cukier waniliowy, mielony cynamon, tłuszcz do nasmarowania blachy.

1 Drożdże rozkruszyć do miski. Dodać cukier, jajka, olej, cukier waniliowy, lekko podgrzane mleko i mąkę. Składników nie należy mieszać! Miskę przykryć czystą lnianą ściereczką i odstawić na cztery godziny w ciepłe miejsce.

2 Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Blachę posmarować tłuszczem. Wyłożyć na nią ciasto.

Reklama

3 Jabłka umyć, obrać ze skórki (niekoniecznie), przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Owoce pokroić w plastry. Ułożyć na cieście. Posypać łyżeczką cynamonu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC na ok. 45 minut.

4 Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i nie wyjmując blachy, dać ciastu spokojnie wystygnąć. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Przygotowanie: ok. 290 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:z | jabłka

Zobacz również

  • Składniki na 20 porcji: 25 dag mąki, 1/2 kostki masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 żółtko, szczypta soli, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki śmietany lub wody, ok. 10 dag marmolady wieloowocowej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.