Reklama
  • Czwartek, 28 sierpnia 2014 (14:05)

    Drożdżówki z masą twarogową i cynamonem

SKŁADNIKI: Ciasto: pół kg mąki, po pół szklanki mleka i cukru, pół kostki margaryny, 5 dag drożdży, 2 jajka, szczypta soli. Kruszonka: 12 dag mąki, 5 dag cukru, 6 dag masła. Ponadto: 25 dag twarogu, 3 łyżki powideł, łyżka cukru, żółtko, łyżeczka cynamonu, pół łyżki mąki ziemniaczanej, pół kg śliwek, jajko

Reklama

Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej

Składniki kruszonki utrzyj, schłodź.

Ciasto: drożdże, mleko, po łyżce cukru i mąki rozrób. Margarynę stop, ostudź. Do wyrośniętego rozczynu dodaj jajka, sól, resztę cukru i mąki, wyrób, pod koniec wlej margarynę. Odstaw do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkuj na półtora cm, wytnij koła. Zrób wgłębienia, posma ruj roztrzepanym jajkiem. Twaróg i żółtko zmiksuj. Dodaj cynamon, mąkę i powidła, utrzyj. Napełnij drożdżówki, ułóż pokrojone śliwki, posyp kruszonką. Piecz 20 min w 180°C.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:ciasto | kruszonka | przepis | FA | z

Zobacz również

  • Tartaletki z porzeczkami posypane kruszonką

    Ciasto: 2 szkl. mąki, 15 dag masła, 1/2 szkl. cukru pudru, 2 żółtka. Kruszonka: 10 dag mąki, 5 dag cukru, 5 dag masła. Dodatkowo: 50 dag czerwonych porzeczek, 4 łyżki cukru, bułka tarta, masło. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.