Dwukolorowe ciasteczka

Wtorek, 24 maja 2016 (08:05)

Składniki na 20 sztuk: 12,5 dag masła • 2 żółtka • szklanka mąki pszennej • 1/2 szklanki cukru pudru • pół tabliczki czekolady 1/2 łyżeczki soli • cukier puder do posypania.

Reklama

1 Mąkę przesiej przez sito, dodaj masło, posiekaj nożem tak, by powstały małe grudki. Dodaj żółtka, przesiany cukier puder, startą na drobnej tarce czekoladę i sól. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię lub połóż na talerzu, chłodź godzinę.

2 Ciasto rozwałkuj, wycinaj z niego szklanką ciastka. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 12 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij, wystudź. Posyp połowę każdego ciastka przesianym cukrem pudrem.

CZAS: około 2 godzin

Dobry Tydzień