Reklama
  • Środa, 22 lutego (08:05)

    Dwukolorowe paluszki z owocowo-waniliowym nadzieniem

Składniki: 36 biszkoptów, tzw. paluszków, 3 tabliczki gorzkiej czekolady, łyżka oleju, 1/2 szklanki dżemu malinowego, krem waniliowy: 200 g serka mascarpone, 1/3 szklanki cukru pudru, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej.

1. Na krem waniliowy ubij mikserem mascarpone z cukrem pudrem oraz esencją waniliową.

Reklama

2. Półkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i umieść na blacie kuchennym.

3. Czekoladę połam na małe kawałki i włóż do miseczki. Umieść miseczkę na sicie w naczyniu do gotowania na parze. Rozpuść czekoladę, następnie dodaj olej i wymieszaj go dokładnie z czekoladą.

4. Na połowę biszkoptów nałóż cienką warstwę kremu waniliowego, a na drugą połowę – dżem malinowy. Połącz biszkopty po dwa. Maczaj je kolejno w gorącej czekoladzie, tak by pokryła je do połowy, i odkładaj na wyłożoną papierem półkę. Zostaw je tak na 2 godziny, aby czekolada dobrze zastygła. Następnie odklej biszkopty od papieru i wyłóż na paterę. Można też przechowywać je w pudełku, lekko przykryte, do 3 dni.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.