Reklama
  • Środa, 20 stycznia (15:05)

    Florentynki

Składniki na ok. 30 sztuk: 12 dag margaryny lub masła, 12 dag cukru, 5 dag mąki pszennej, 50 ml śmietanki kremówki 30 proc., 20 dag płatków migdałowych, 5 dag kandyzowanych wiśni, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 10 dag rodzynek, 20 dag ciemnej czekolady (mlecznej lub gorzkiej).

Przygotowanie:

1. Kandyzowane wiśnie oraz rodzynki drobno posiekaj. Do rondelka włóż margarynę lub masło, roztop. Wsyp cukier, mieszając podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Rondelek zdejmij z ognia, wlej śmietankę, wymieszaj. Lekko przestudź. Do miski wsyp mąkę, posiekane wiśnie, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz płatki migdałowe, wymieszaj. Dodaj przestudzoną zawartość rondelka, wszystko dokładnie wymieszaj.

2. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nabieraj po 1 łyżce masy i układaj na blasze, formując okrągłe ciasteczka (można do tego użyć metalowej foremki bez dna). Między ciasteczkami zachowaj spore odstępy, gdyż  trakcie pieczenia trochę się rozpłyną. Piecz ok. 10 min w temp. 180°C. Ciasteczka wyjmij z piekarnika. Gdy będą jeszcze gorące, możesz poprawić nieco ich kształt używając noża (gorąca masa będzie łatwo się formować). Ciasteczka ostudź.

Reklama

3. Połamaną czekoladę włóż do szklanej lub metalowej miski i rozpuść w kąpieli wodnej. Gładką stronę ciasteczek posmaruj roztopioną czekoladą i za pomocą widelca zrób fale na jej powierzchni. Odłóż, by czekolada zastygła.

Przygotowanie: 40 minut Sztuka: 150 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:​Florentynki | sztuka | ciasteczka

Zobacz również

  • Składniki na 16 sztuk: 10 dag masła, 200 ml mleka, 40 dag mąki, szczypta soli, 2 dag drożdży, 1 jajko, 2 łyżki cukru, 1 op. cukru waniliowego, 10 dag posiekanych pistacji, tłuszcz do foremek,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.