Reklama
  • Piątek, 7 kwietnia (14:00)

    Francuskie krążki z likierem

Składniki na 4 porcje: 1 opak. gotowego ciasta francuskiego, 25 dag serka mascarpone, 4 łyżki likieru jajecznego, 45 dag mrożonych wiśni, 6 łyżek cukru, płatki migdałowe, 1 jajko.

1. Z ciasta wytnij 4 możliwie największe krążki. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, ponakłuwaj i piecz w 180°C przez 10-15 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Reklama

2. Z cukru i 1/2 szkl. wody ugotuj syrop. Wrzuć zamrożone wiśnie i krótko zagotuj. Owoce osącz. Mascarpone wymieszaj z likierem. Serkiem posmaruj krążki ciasta. Ułóż ostudzone wiśnie i posyp płatkami. Schładzaj w lodówce 2-3 godziny.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.