Reklama
  • Piątek, 7 kwietnia 2017 (14:00)

    Francuskie krążki z likierem

Składniki na 4 porcje: 1 opak. gotowego ciasta francuskiego, 25 dag serka mascarpone, 4 łyżki likieru jajecznego, 45 dag mrożonych wiśni, 6 łyżek cukru, płatki migdałowe, 1 jajko.

1. Z ciasta wytnij 4 możliwie największe krążki. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, ponakłuwaj i piecz w 180°C przez 10-15 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Reklama

2. Z cukru i 1/2 szkl. wody ugotuj syrop. Wrzuć zamrożone wiśnie i krótko zagotuj. Owoce osącz. Mascarpone wymieszaj z likierem. Serkiem posmaruj krążki ciasta. Ułóż ostudzone wiśnie i posyp płatkami. Schładzaj w lodówce 2-3 godziny.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 10 sztuk: 10 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 2 duże jajka, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka soku z cytryny, 125 ml wody, 1 budyń śmietankowy, 250 ml mleka,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.