Reklama
  • Wtorek, 11 lutego (10:00)

    Grzybki z kremem kajmakowym

Składniki na ciasto: 2 jajka kostka margaryny 3 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru 1/3 łyżeczki soli szczypta sody oczyszczonej. Krem karmelowy: 12,5 dag margaryny puszka mleka skondensowanego biała i mleczna czekolada kilka łyżek maku

Ciasto: wszystkie składniki zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj małe kulki i wylep nimi natłuszczone foremki na grzybki (mogą być też szyszki i orzeszki). Piecz około 10 minut w temp. 180°C. Ostudź.

Krem: puszkę mleka skondensowanego włóż do rondla z wodą. Gotuj około 2 godzin na małym ogniu. Ostudź. Margarynę utrzyj, dodając kajmak. Kremem napełnij skorupki z ciasta, sklej.

Reklama

Kapelusze grzybków udekoruj białą i mleczną czekoladą, a nóżki obsyp makiem.

Przepis przysłała Magdalena Tabaczyk z Barwina.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:krem | ciasto | przepis | z | ciasta | kremy

Zobacz również

  • Skład na 8 sztuk: ● 4 białka ● 200 g cukru ● 1 łyżka soku z cytryny ● 1/2 kg malin lub innych miękkich owoców sezonowych ● 1/2 tabliczki białej czekolady ● szklanka śmietany kremówki ● 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.