Reklama
  • Wtorek, 11 lutego (10:00)

    Grzybki z kremem kajmakowym

Składniki na ciasto: 2 jajka kostka margaryny 3 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru 1/3 łyżeczki soli szczypta sody oczyszczonej. Krem karmelowy: 12,5 dag margaryny puszka mleka skondensowanego biała i mleczna czekolada kilka łyżek maku

Ciasto: wszystkie składniki zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj małe kulki i wylep nimi natłuszczone foremki na grzybki (mogą być też szyszki i orzeszki). Piecz około 10 minut w temp. 180°C. Ostudź.

Krem: puszkę mleka skondensowanego włóż do rondla z wodą. Gotuj około 2 godzin na małym ogniu. Ostudź. Margarynę utrzyj, dodając kajmak. Kremem napełnij skorupki z ciasta, sklej.

Reklama

Kapelusze grzybków udekoruj białą i mleczną czekoladą, a nóżki obsyp makiem.

Przepis przysłała Magdalena Tabaczyk z Barwina.

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Skład na 15 sztuk: ● 3/4 szklanki mąki ● 1/2 szklanki mleka ● 1/2 szklanki wody ● szczypta soli ● 5 łyżek masła ● 4 jajka ● cukier puder do posypania ● tłuszcz do smażenia więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 14

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.