Reklama
  • Wtorek, 11 lutego 2014 (10:00)

    Grzybki z kremem kajmakowym

Składniki na ciasto: 2 jajka kostka margaryny 3 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru 1/3 łyżeczki soli szczypta sody oczyszczonej. Krem karmelowy: 12,5 dag margaryny puszka mleka skondensowanego biała i mleczna czekolada kilka łyżek maku

Ciasto: wszystkie składniki zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj małe kulki i wylep nimi natłuszczone foremki na grzybki (mogą być też szyszki i orzeszki). Piecz około 10 minut w temp. 180°C. Ostudź.

Krem: puszkę mleka skondensowanego włóż do rondla z wodą. Gotuj około 2 godzin na małym ogniu. Ostudź. Margarynę utrzyj, dodając kajmak. Kremem napełnij skorupki z ciasta, sklej.

Reklama

Kapelusze grzybków udekoruj białą i mleczną czekoladą, a nóżki obsyp makiem.

Przepis przysłała Magdalena Tabaczyk z Barwina.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:krem | ciasto | przepis | z | ciasta | kremy

Zobacz również

  • Składniki: 2 żółtka, jajko, 15 dag cukru trzcinowego, opakowanie cukru wanilinowego, 13 dag masła, pół szklanki jogurtu, 25 dag mąki, sól, pół opakowania proszku do pieczenia, 20 dag białej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.