Reklama
  • Poniedziałek, 20 marca (08:05)

    Imbirowe babeczki na śmietanie

3 dag korzenia imbiru, 43 dag masła, 15 dag brązowego cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 4 jajka, szczypta soli, 30 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 dag śmietany kremówki, 15 dag białego cukru.

PRZYGOTOWANIE: ok. 70 minut

Reklama

1 Imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach albo zeskrobać łyżeczką do herbaty. Utrzeć 15 dag masła ze szczyptą soli, brązowym cukrem, cukrem wanilinowym i imbirem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać do niej jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać 8 dag śmietany, całość wymieszać.

2 Formę do muffinek z 12 wgłębieniami wyłożyć papierowymi foremkami. Do każdego wgłębienia nałożyć porcję ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 25 minut. Babeczki wystudzić.

3 Na mocno rozgrzaną patelnię wsypać biały cukier. Stopić go na jasny karmel. Dodać 3 dag masła i 22 dag śmietany. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować, mieszając, aż kajmak zgęstnieje. Zdjąć go z ognia, wystudzić. Trochę kajmaku odłożyć do polania babeczek.

4 Pozostałe masło utrzeć na puszystą masę. Podczas ucierania porcjami dodawać zimny kajmak. Krem kajmakowy przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na każdą babeczkę wycisnąć sporą rozetkę kremu. Polać odłożonym kajmakiem.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 25 sztuk. Ciasto: 30-35 dag mąki pszennej, 300 ml pszenicznego lub bezalkoholowego piwa, 100 ml mleka, 3 dag świeżych drożdży, 2 jajka, 2 łyżki cukru, szczypta soli. Dodatkowo: cukier... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.