Reklama
  • Wtorek, 28 lutego (14:05)

    Jabłkowe różyczki

Składniki na 8-10 porcji: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (może być mrożone), 2-3 duże, twarde i słodkie jabłka , 6-8 łyżek gładkiego dżemu brzoskwiniowego, 1 jajko, 1 łyżka mleka, cukier puder do dekoracji, cynamon, sok z jednej cytryny.

Reklama

1. Jabłka umyć i osuszyć, nie obierać. Pokroić w ćwiartki, usunąć nasiona, a następnie pociąć w bardzo cienkie plasterki. Wrzucić je na 90 sekund do wrzątku z dodatkiem soku cytrynowego, odcedzić, wystudzić.

2. Ciasto wyjąć z lodówki na ok. 10 minut przed przyrządzeniem, zwinięte w rulon pokroić na ok. 1,5-centymetrowe kawałki. Ruloniki rozwinąć, każdy posmarować cienką warstwą dżemu, oprószyć cynamonem.

Na cieście rozłożyć plasterki jabłek tak, by część ze skórką wystawała na ok. 1,5 cm ponad górną krawędź ciasta. Plasterki powinny na siebie nachodzić. Paski z jabłkami zwinąć w rulon. Plasterki delikatnie rozchylić, tak by przypominały wyglądem płatki róży.

3. Gotowe różyczki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka. Wstawić na ok. 20 min do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190ºC. Po upieczeniu oprószyć pudrem.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 10 sztuk: 10 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 2 duże jajka, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka soku z cytryny, 125 ml wody, 1 budyń śmietankowy, 250 ml mleka,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.