Reklama
  • Poniedziałek, 11 stycznia (11:05)

    Jak dekorować ciastka?

Chcesz by twoje słodkości wyglądały jak z cukierni, a w kuchennej szafce nie masz specjalnych sprzętów do dekorowania… Możesz je zrobić samodzielnie!

Reklama

Stempelki: podstawy kryształowych kieliszków często mają ciekawe wzorki. Wykorzystaj to! Przyłóż nóżkę kieliszka do surowego ciastka i mocno dociśnij. Od czasu do czasu posypuj podstawę kieliszka mąką. Dzięki temu nie będzie kleiła się do ciasta, a wzorki będą miały ładny kształt.

Jodłowe gałązki: opłucz i osusz gałązkę rozmarynu. Przyłóż ją do wyciętych ciastek, tuż przed pieczeniam. Ułóż ciastka na blasze przykrytej pergaminem. Przekładaj je bardzo ostrożnie, by nie zniszczyć wzorków. Piecz 10–12 minut w temp. 180 st.

Drobne fale: do każdego z surowych ciastek przyłóż ostrze noża z piłką. Lekko je dociśnij. Zrób 2–3 mm odstęp i ponownie przyłóż ostrze noża do ciastka. Postępuj tak, aż fale zapełnią całe ciastko. W podobny sposób możesz zrobić zwykłym nożem np. paseczki albo drobną kratkę.

Przepis na kruche ciasteczka

Zagnieć 20 dag masła z 30 dag mąki, szczyptą soli oraz 10 dag cukru i 3–4 żółtkami. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię i schładzaj ok. 30 minut. Potem ciasto cienko rozwałkuj i wytnij ciastka.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:ciastka | drobne | tem | przepis | jod | ciastko

Zobacz również

  • Składniki: 150 g solonego masła, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1/2 szklanki miodu, żółtko, 2 i 1/2 szklanki mąki, łyżka mielonego imbiru, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, łyżeczka sody, biały,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.