Reklama
  • Środa, 22 lutego (08:05)

    Kakaowy biszkopt z karmelowym kremem

Składniki: 6 jajek, szklanka cukru pudru, 1/3 szklanki mąki kukurydzianej, 2/3 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 szklanki ciemnego kakao, krem karmelowy, 2 opakowania serka mascarpone, 2/3 szklanki cukru pudru, 50 g masła, łyżeczka esencji waniliowej, 1/2 łyżeczki soli morskiej.

Reklama

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść i oprósz mąką dwie formy 15 x 22 cm.

2. Ubij mikserem jajka na biały kogel-mogel (3-4 minuty). Następnie dodaj stopniowo cukier. Ubijaj, aż cukier się rozpuści (8-10 minut).

3. Przełóż kogel-mogel do miski i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj. Wlej ciasto do przygotowanych foremek. Piecz 20-25 minut, po czym wyjmij i ostudź.

4. Na krem ubij mascarpone z 1/3 szklanki cukru pudru (2-3 minuty). Odstaw na bok.

5. Resztę cukru podgrzewaj w rondelku na średnim ogniu, bez mieszania, aż rozpuści się i skarmelizuje (4-5 minut). Zdejmij z ognia, dodaj masło (uważaj, karmel może strzelać) i sól. Wymieszaj, po czym ostrożnie dolej 1/5 szklanki zimnej wody. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Połowę karmelu dodaj do kremu i wymieszaj.

6. Jeden biszkopt posmaruj połową kremu, przykryj drugim biszkotem. Posmaruj wierzch resztą kremu, po czym polej karmelem.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 25 sztuk: 1 opak. ciasta francuskiego, 3/4 szkl. ulubionego dżemu, 5 dag drobnego cukru lub 1 op. cukru waniliowego, masło do wysmarowania blaszki. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.